www.photomacrography.net :: View topic - Terrible Cognisys StackShot offset, help needed to remove it
www.photomacrography.net Forum Index
An online community dedicated to the practices of photomacrography, close-up and macro photography, and photomicrography.
Photomacrography Front Page Amateurmicrography Front Page
Old Forums/Galleries
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Terrible Cognisys StackShot offset, help needed to remove it

 
Post new topic   Reply to topic    www.photomacrography.net Forum Index -> Macro and Micro Technique and Technical Discussions
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fabelfroh



Joined: 16 Oct 2014
Posts: 2

PostPosted: Wed Apr 24, 2019 2:15 am    Post subject: Terrible Cognisys StackShot offset, help needed to remove it Reply with quote

Hi all,

I attached the Cognisys Stackshot to the fine drive of a microscope. I configured it to start from "100" and do 35 shots between the markings "100" and "10". However, when running the program there is a terrible offset. StackShot does not start at "100" but at approx "104" and finishes correctly at "10".



I also made a demonstration video that illustrates the problem:

https://youtu.be/MQ_0pX0j58A

So far, I was unable to disable the offset and make StackShot start at the desired point regardless of settings. I tried everything, different settings, different setups, different programs. Maybe someone in this forum can help me?

Thanks and best wishes
Back to top
View user's profile Send private message
mawyatt



Joined: 22 Aug 2013
Posts: 2103
Location: Clearwater

PostPosted: Wed Apr 24, 2019 5:44 am    Post subject: Reply with quote

Hi and welcome aboard,

Just a quick quess, from your video this might be the backlash setting in Stackshot.

Best,
_________________
Research is like a treasure hunt, you don't know where to look or what you'll find!
~Mike
Back to top
View user's profile Send private message
fabelfroh



Joined: 16 Oct 2014
Posts: 2

PostPosted: Wed Apr 24, 2019 7:52 am    Post subject: Reply with quote

I completely missed the "advanced settings" that are only available when you press the config button three seconds...

A quick look in the manual and setting "backlash" to zero solved the problem.

A thousand thanks. Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Harald



Joined: 13 May 2011
Posts: 564
Location: Steinberg, Norway

PostPosted: Wed Apr 24, 2019 1:31 pm    Post subject: Reply with quote

Hi fabelfroh,
Thanks for bringing this up, you solved my mystery with Stackshot.
I´m mainly using it for micro minerals with Mitu optics.

Now, next time Ill press the "config" button for 3 seconds Razz

Thank you too!
_________________
Kind Regards
Harald

Lier Fotoklubb / NSFF
AFIAP / CPS
BGF / GMV
http://www.500px.com/blender11
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.photomacrography.net Forum Index -> Macro and Micro Technique and Technical Discussions All times are GMT - 7 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group